Gastro-oesofagale reflux, ook zuurbranden of “het zuur” genaamd in de volksmond, is het terugstromen van de zure maaginhoud naar de slokdarm.
De oorzaak is een onvoldoende werkende sluitspier tussen slokdarm en maag. De aanwezigheid van een maagbreuk kan reflux uitlokken, maar is niet noodzakelijk. Een maagbreuk kan aanwezig zijn zonder reflux en reflux kan aanwezig zijn zonder maagbreuk. Een heelkundige correctie behandelt in principe beide problemen.
Typische klachten van reflux zijn:
Atypische klachten kunnen zijn:
Langdurige reflux kan aanleiding geven tot ernstigere gevolgen zoals “oesofagitis” (slokdarmirritatie), of “Barrett-omvorming” (verandering van het slokdarmslijmvlies), hetgeen kan leiden tot slokdarmkanker.
Meestal kan reflux conservatief worden behandeld met behulp van:
Indien een conservatieve aanpak onvoldoende resultaat blijkt te geven, wordt een heelkundige behandeling overwogen.
Bij een anti-refluxprocedure wordt de bovenpool van de maag als een kraag rond de overgang van slokdarm-maag gewikkeld, zodat er een nieuw sluitingsmechanisme wordt gecreëerd om de terugvloei van het maagzuur in de slokdarm te verhinderen. De kraag kan over 360 graden (Nissen operatie) of over 270 graden (Toupet operatie) worden gewikkeld. Deze ingreep gebeurt onder algemene narcose en met behulp van een kijkoperatie (laparoscopie).