Gastric bypass

Principe

De gastric bypass is wereldwijd de meest uitgevoerde ingreep voor obesitas. Bij een Roux-en-Y gastric bypass wordt gewichtsverlies bekomen door enerzijds restrictie en anderzijds malabsorptie. Er wordt een veel kleinere “maagpouch” gemaakt, waardoor de hoeveelheid die u kan eten sterk wordt beperkt (= restrictie). Bovendien worden de maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm uitgesloten van de spijsvertering. Hierdoor ontstaat een verminderde opname van o.a. vetten door het lichaam (= malabsorptie). De combinatie van minder eten en minder opname zorgt voor gewichtsverlies. Er treden ook hormonale veranderingen op die het hongergevoel onderdrukken en effect hebben op het suikermetabolisme. 

Techniek

De operatie gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie). Er worden 5 kleine gaatjes gemaakt in de bovenbuik. Met behulp van een nietjesapparaat wordt een nieuw klein “maagzakje” gemaakt (afbeelding 2). Dit maagje is volledig gescheiden van de resterende maag (afbeelding 3). Op deze kleine maag wordt een dunne darmlis gemonteerd nadat deze werd doorgenomen (afbeelding 4A). Dit vormt de nieuwe weg waarlangs het voedsel zal passeren doorheen het spijsverteringskanaal.

De resterende “oude” maag en de twaalfvingerige darm worden dus overbrugd of “gebypasst”. Omdat de gal- en verteringssappen zich in dit gedeelte bevinden, moet wel een verbinding worden voorzien van het einde van de twaalfvingerige darm naar de dunne darm, zodat de sappen zich kunnen vermengen met de voeding (afbeelding 4B). Deze verbinding bevindt zich ongeveer op 150 cm van de verbinding met het maagzakje. Op deze manier vormt zich als het ware een “Y”, vandaar de naam Roux-en-Y gastric bypass.