Navelbreuk

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een onvolledige sluiting van de buikwand ter hoogte van de navel. Dit kan al aanwezig zijn van bij de geboorte of later in het leven ontstaan, door een geleidelijke verzwakking van de buikwand.

Een epigastrische breuk is ook een uitpuiling van het buikvlies doorheen een zwakke plaats op de middellijn ter hoogte van de bovenbuik (het epigastrium). We behandelen deze breuken op dezelfde manier als de navelbreuken.

Iedere breuk bestaat uit:

  • Breukpoort: de opening in de buikwand waardoor de breukzak kan uitstulpen
  • Breukzak: de uitstulping van het buikvlies
  • Breukinhoud: vet en/of organen vanuit de buikholte die in de breukzak kunnen zitten en mee uitstulpen naar buiten (bv. vetweefsel, darm,…)

Zolang de zwelling gemakkelijk teruggeduwd kan worden, spreekt men van een reponeerbare navelbreuk.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken met een niet-reponeerbare of ingeklemde navelbreuk. Dit wordt doorgaans ervaren als een hevige pijn ter hoogte van de navelregio gecombineerd met een harde zwelling die niet meer terug kan worden geduwd. De pijn blijft bestaan en kan gepaard gaan met misselijkheid en braken.

Symptomen

Klassiek presenteert een navelbreuk zich als een zwelling ter hoogte van de navel. Deze zwelling neemt vaak toe bij hoesten of niezen. Een navelbreuk kan pijnloos zijn, maar geeft toch vaak klachten, voornamelijk bij mobiliseren.

Kan een navelbreuk spontaan genezen?

Een navelbreuk kan zich vanzelf sluiten tot de leeftijd van 3 jaar. Als een navelbreuk aanwezig blijft na het derde of vierde levensjaar en klachten veroorzaakt, kan een operatie geïndiceerd zijn. Bij elke verhoogde druk in de buik (hoesten, heffen en tillen, lichamelijke inspanning, zwangerschap), wordt de breuk namelijk alleen maar groter.

Wanneer is een operatie nodig?

Een navelbreuk die hinderlijk is of pijn doet, wordt best geopereerd. Maar de ingreep is meestal niet dringend.

Een niet-reponeerbare of ingeklemde navelbreuk geeft hevige pijnklachten. Meestal zit er vetweefsel in de breukpoort. In dit geval wordt de breuk dan best hersteld binnen enkele dagen.

Eerder zelden zit er een darmlis gekneld in de breukpoort. Dit is een urgentie waarvoor een dringende operatie nodig is.

Operatie

De ingreep gebeurt onder algehele narcose. Afhankelijk van de grootte van de breukpoort wordt een kleine snede boven of onder de navel gemaakt, of wordt er gekozen voor een kijkoperatie. De breukinhoud wordt naar intra-abdominaal teruggeduwd, de breukpoort wordt gesloten en het defect wordt verstevigd met een prothese (mesh).