Sinus pilonidalis

Definitie

Een sinus pilonidalis is een haarnestcyste (ook wel sacrococcygeale cyste genoemd) die gelegen is in de regio van de bilspleet of net erboven. Het is een kleine holte onder de huid, die een verbinding heeft naar buiten via één of meerdere zichtbare fistelopeningen. In deze holte bevinden zich ingegroeide haren, die gemakkelijk tot een ontsteking kunnen leiden. Het probleem treedt vaker op bij mannen en bij leeftijd jonger dan 40 jaar. Risicofactoren zijn overgewicht, een zittend beroep (of sedentaire levensstijl), en veel lichaamsbeharing.

Symptomen

Typische symptomen zijn: pijn, roodheid, zwelling en afscheiding van vocht en/of bloed. Een ontsteking kan leiden tot een gespannen abces (etterholte).

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de mate van ontsteking.

  • Abces (acuut): moet worden ingesneden, zodat de etter kan worden gedraineerd. Dit kan doorgaans onder lokale verdoving. Eventueel wordt antibiotica voorgeschreven bij forse omgevende roodheid. De wonde wordt opengelaten en moet vanuit de wondbodem opgroeien. Er is altijd een kans dat de klachten terugkomen. Er volgt dan nog een operatie om de sinus pilonidalis te verwijderen.
  • Geen abces (chronisch): moet in zijn geheel ellipsvormig worden uitgesneden, inclusief alle haartjes en fistelgangen. Dit gebeurt onder algemene verdoving. Meestal wordt de wonde opengelaten, omdat de kans op infectie anders te groot is. Hierdoor ontstaat vaak een grote, diepe wonde die vanzelf vanuit de diepte opnieuw dient op te groeien (heling per secundam). Dit is vaak een langdurig wondproces, met dagelijkse thuiszorg. Eventueel kan een VAC-systeem (Vacuüm Assisted Closure) worden aangebracht, om de wonde sneller te laten genezen met behulp van negatieve druktherapie.

Aandachtspunten

Om een recidief te voorkomen, worden volgende hygiënische maatregelen best nageleefd:

  • Scheren van de haartjes
  • Definitieve laserontharing (na volledige genezing van de wonde)
  • Vermagering (in geval van overgewicht)